update - En skamm för svenskfotboll.

Jag undrar vart den svenskaelitfotbollen är på väg?


Var femte spelare känner sej hotad eller har någon gång blivit hotad eller trakaserad av sina EGNA fans/supportar.
Även varranan elitdommare har blivit utsatt för trakaserier eller hot.
Detta togs upp i tv4 Nyheterna , och kalla fakta har gjort en granskning som visas i kväll kl. 19:30

                   
                                              (klipp ur tv4 nyheterna, 3/10)

TV4:s Kalla Fakta har gjort en omfattande undersökning där man intervjuat 303 allsvenska spelare, hela 70 procent av samtliga spelare i de allsvenska lagen, om de har upplevt att de blivit hotade eller trakasserade vid sidan om planen, det vill säga där det inte varit i samband med match, exempelvis i hemmet eller på fritiden.

 

Och de svar som man fått i sina intervjuer visar att det rör sig om mer än enstaka fall av hot och trakasserier. Nästan var femte spelare av de som tillfrågats säger att de känt sig hotade eller trakasserade. Och det är inte ett problem som bara finns hos storklubbarna - utan det finns även i de så kallade landsortsklubbarna.

 

Undersökningen visar att i samtliga lags trupper finns det spelare som känt sig hotade eller trakasserade. Och hos de säkerhetsansvariga i de allsvenska klubbarna är det bara hos fyra av de totalt arton klubbarna som man rapporterar att man inte upplevt några problem. De fyra är Gefle Elfsborg, Brommapojkarna och Åtvidaberg.

 

Vidare har Kalla Fakta pratat med klubbledningarna i de allsvenska lagen (plus Örgryte och Hammarby som låg i allsvenskan förra säsongen) och där är svarsfrekvensen ännu högre. I klubbledningarna (exempelvis VD, sportchef eller tränare) har Kalla Fakta pratat med 81 ledare, det vill säga hela 90 procent. Och där är resultatet än mer nedslående: Cirka var tredje ledare (31 procent) som deltagit i undersökningen säger att de utsatts för hot eller trakasserier.

 

Kalla Fakta har dessutom intervjuat 20 av 23 elitdomare - och av dem säger varannan att man någon gång under de senaste fem åren blivit hotad och, eller, trakasserad.

 

"Det påverkar min självkänsla", säger en domare.

 

"Man blir rädd när ens familj utsätts", säger en annan.

 

När det gäller hot mot spelare och ledare är det ofta storstadslagen i allmänhet och stockholmslagen i synnerhet som figurerar - men efter att Kalla fakta gjort sina intervjuer visade det sig att det förekommer även på landsorten. När det gäller hot mot ledare visade det sig till och med vara vanligare bland landsortslagen än land storstadslagen.
Är det verkligen så är det ska vara ?
Dommare blir hotade för att dom dömt fel eller varit osäkra i en dömning, och spelare får stryk eller blir dödshotade för att laget förlorade en borta/hemma match mot ett enkelt motstånd. Och det värsta av allt är ju att det är av sina egna suportrar. Fansen ska stötta laget genom vått och torrt, inte hota spelarna till döden.
                             

Detta är verkligen ett stort problem, tycker även jag som inte gillar svensk fotboll.
Och även att klacken kan gå loss och slå ner varandra. Men jag menar vad håller ni på med ? Ni hejar på samma lag för fan, vad bråkar ni om ?
Visst slå ner varandra om ni nu tycker det är så roligt. Men gör inte det på matcherna och inte utanför heller. Börja MMA i stället då får ni slåss för det är ju bara därför ni är på matcherna för att få bråka med andra.
Och det värsta är ju att ni slår inte bara ner varandra utan ni slår ner folk som inte har ett skit med er at göra. Jag menar flyttar sej en huligan för ett barn eller en kvinna/tjej. Nej det gör dom inte.

Och sen ger dom sig även på spelare/dommares familj som det står i artikeln ovan. Jag menar vart är världen på väg ? räker det inte med att slå ner sin egen hejarklack eller att hota sina egna spelare utan dom måste även söka upp deras familjer och ge dom lite spö oxå.
Jag menar hallå? Vad får ni ut av att slå ner varandra, inget, ni får bara med polisen att göra.

               

Visst ni är stolta över era lag, men för helvete visa det då, gör inte så laget/klubben hamnar i det mörka.
Massa lag har fått betala 10.000 tals kronor i skadestånd för att supportrar förstört , hotat eller kastat in fyrverkeripjäser på planen.
Är det verkligen värt att hålla på så här ? göra så att ens favorit lag kan bli utskickade ur allsvenskan eller få betala massa pengar som skulle gått till annat för att ni fans förstör för laget.
Alltså seriöst, at ni inte skäms häcken av er ? Fotboll är tillför att tittas på och ha en rolig upplevelse tillsammans med, inte för att slåss, hota och förstöra.

Och vad ska man göra för att bli av med problemet ? För det finns alltid någon som är där för att slåss.
Men det måste ju finnas en lösning, och den behöver komma så snart som möjligt.


                                              SKAMM PÅ ER SVENSKAFOTBOLLS FANS !


Kommentarer

Lämna tassavtryck här♥:

Ditt fina namn:
Kom ihåg mig?

Din mail adress: (bara jag som ser)

Har du blogg? Lämna gärna bloggadressen så jag kan svara på din kommentar:

Skriv ner det du hade på hjärtat:

Trackback
RSS 2.0